Alkalmazott terápiák

A rendelőnkben alkalmazott terápiák: masszázs, akupunktúra, köpölyözés, moxaterápia vagy ezek kombinációja.

Akupunktúra:

Az akupunktúrás kezelés során vékony tűket szúrnak a bőrfelszín bizonyos pontjaiba annak érdekében, hogy helyreállítsák a szervezet egyensúlyát. A betegségek általában nem keletkeznek hirtelen, hanem több év alatt alakulnak ki. Ha ezt a fokozatos változást időben megállítjuk, akkor elkerülhető a szövetek visszafordíthatatlan sérülése. Ezért az akupunktúra nemcsak megelőzésre és a már beindult kóros folyamatok megállítására, hanem azok visszafordítására is alkalmas.

Az akupunktúrát széles körben alkalmazzák fájdalomcsillapításra is – ideértve a fizikai sérülések okozta fájdalmakat is-, melyet a keringés helyreállításával ér el.

Az akupunktúrás tű a bőrfelszín alatt futó csatornákból vagy más néven meridiánokból álló rendszeren keresztül hat. A meridiánok kapcsolatot teremtenek az összes belső szervvel, behálozzák az egész szervezetet. és egymással is kapcsolatban vannak. Ezeken a csatornákon halad egy bizonyos energia, amit a kínaiak qi-nek (ejtsd csí) neveznek. Ahol ez a qi, folyamatosan halad, ott egészség van, ahol viszont áramlása megszakad, stagnál vagy erőtlen, ott betegség lép fel.

Az akupunktúrás kezelés célja ennek az áramlásnak a helyreállítása és újraharmonizálása, a szervezet öngyógyító folyamainak beindítása a meridiánok bizonyos pontjainak ingerlésével..Ezt a koncepciót használva a kínaiak létrehoztak egy belső összefüggéseiben egységes rendszert, amely az elmúlt több ezer év során rendkívül hatékonynak bizonyult.

Kínai gyógymasszázs/manuálterápia

A kínai gyógymasszázs vagy manuálterápia egy több ezer éves hagyományokon alapuló, ősi kezelési módszer.

A kezelés ötvözi a masszázst, az akupresszúrát és az izületi kimozgatásokat a mozgásszervi problémák megszüntetése érdekében. A kínai orvos általában azon testrészen végez kezelését ruhán keresztül, ahol a probléma fennáll.
A módszer hatása ezek kívül:
– aktivizálja a szervezet öngyógyító erőit
– megnyugtatja az idegrendszert
– salaktalanít, megszünteti a fáradékonyságot, frissebbé tesz
– csillapítja az izomlázat, derékfájást, egyéb fájdalmakat
– javítja a vérkeringést

Köpölyözés

A köpölyözés egy ősi kínai technika, melynek során vákuumpoharakat helyeznek a bőrre. Bizonyos megbetegedések esetén a pohár mozgatásával is gyógyhatás fejthető ki.

A köpölyözést ma leginkább fájdalom enyhítésére, emésztési rendellenességekre, tüdő betegségekre (krónikus köhögés, asztma, szénanátha, stb.) és paralízis kezelésére használják, de alkalmazható más rendellenességekre is. A testnek a köpölyözéshez alkalmasabb területei azok, ahol több hús van. A köpölyözést nem ajánlják a gyulladt területen, magas láz esetén, görcsnél, vérzékenység esetén, terhesség alatt a hasi részen illetve a hát alsó részein, a. bőr gyulladt területein. A poharak mozgatás közben nem haladhatnak keresztül csontos éleken, mint pl. a gerincen.

A köpölyözési technikák gyakran követik az akupunktúrás terápiák normáit, némileg nagyobb hangsúllyal a háton lévő pontokon, mivel a technikát itt könnyebb alkalmazni.

Moxibúció

A moxibúció hővel történő gyógykezelési forma, amivel a test akupunktúrás pontjait stimulálják. A kifejezés a japán mogusa (“fekete üröm”) illetve a latin bustion (“égetés”) szavak összetételéből származik.
Többféle moxibúciós technika létezik: közvetlen moxibúció és közvetett moxibúció.
Manapság a közvetlen moxibúciót Japánon kívül nemigen alkalmazzák, mert a kezelést követően sebek, forradások maradhatnak a bőrön.
Moxaterápia

Közvetett moxibúció: jelenleg a legnépszerűbb moxibúciós technika a legtöbb országban – beleértve Kínát is. A kezelés során az orvos egy meggyújtott végű moxa rudat kb. 1-2 ujjnyi távolságban az akupunktúrás ponthoz tart, hogy a hőt a megfelelő területre juttassa. A hő intenzitását a beteg állapotának és komfortérzetének megfelelően kell szabályozni. A helyi vérbőség kiváltása mellett a közvetett moxibúció segítségével kellemes komfortérzettel járó mély relaxációs állapot érhető el.

A moxibúció a hagyományok szerint Észak-Kínából származik. Mongóliában a tél hideg, csípős, erősen szeles, ezért sok megbetegedést moxibúcióval gyógyítottak.

A moxibúciós terápia akupunktúrával kísérve nagyon hatékony olyan betegségek gyógyításában, mint hátfájás, izommerevség, fejfájás, migrén, mozgásszervi megbetegedések, emésztési rendellenesség, idegesség, nőgyógyászati problémák (menstruációs görcsök, rendszertelen menstruáció, terméketlenség), stb.
Moxibúciót számos módon lehet alkalmazni, ezért a lehetséges reakciók is eltérőek. A moxibúció típusának körültekintő kiválasztásával a módszer a legtöbb betegnél biztonsággal alkalmazható, természetesen figyelembe véve azt, hogy bizonyos esetekben kontraindikált alkalmazása (pl. csökkent fájdalomtűrésnél, rossz keringésnél, gyenge immunrendszer esetén, különböző gyógyszerek szedésénéll).